Maak account aan

Zo gebruik je FaunaSpot

FaunaSpot app

Om de FaunaSpot app te kunnen gebruiken moet je twee dingen doen: 1) je aanmelden als gebruiker via de website en 2) de app downloaden op je telefoon of tablet.

Op de website kun je je aanmelden als gebruiker. Je ontvangt binnen twee werkdagen een wachtwoord waarmee je kunt inloggen.

De app kun je op je mobiel of tablet downloaden vanuit de App Store (Apple/iOS) en vanuit de Play Store (Android). Let op: je kunt de FaunaSpot app maar op één apparaat gebruiken.

Let op: wanneer je FaunaSpot voor het eerst opent, krijg je de vraag op je scherm of je deze app toestemming wil geven om je locatiegegevens te gebruiken. Deze melding kan ook (eenmalig) verschijnen bij het invoeren van je eerste registratie.


Wat doet FaunaSpot met mijn locatiegegevens?

FaunaSpot gebruikt, net als bijvoorbeeld Google Maps, de GPS-module in je telefoon of tablet. Net als bij andere apps kun je zelf aangeven of FaunaSpot eenmalig, bij gebruik van de app of altijd gebruik mag maken van de GPS-module. FaunaSpot kan dit niet zelf instellen, dat moet jij als gebruiker doen.

FaunaSpot slaat geen locatiegegevens op, behalve als je een locatie ‘pint’ tijdens een registratie. Dat gebeurt dus alleen tijdens het registreren van de app, en niet daarvoor of daarna.


Geef toestemming om je locatiegegevens te delen met FaunaSpot. De locatie van faunabeheerregistraties is immers een van de belangrijkste gegevens die je vastlegt met FaunaSpot.

Nadat je bent ingelogd kom je in het Hoofdscherm (Home) en kun je aan de slag! Van hieruit kun je nieuwe registraties invoeren en je eerdere registraties inzien.
Om naar dit scherm terug te keren, klik je links onderin op Home.

home.png

Waar je ook in de app bent, onderin elk scherm staat een menu-balk met drie opties.

  • Home brengt je terug naar het Hoofdscherm (Home)
  • Mijn profiel geeft toegang tot je persoonlijke gegevens. Deze kun je hier aanvullen of wijzigen.
  • Informatie geeft de faunakalender van de FBE Noord-Holland, de website van FaunaSpot, het telefoonnummer en het e-mailadres van de FaunaSpot helpdesk. Handig als je meer wil weten of een vraag hebt over de app.

Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.17.47.png

1. Open de app. Als je al eerder bent ingelogd, kom je meteen in het Hoofdscherm (Home).
Klik in het Hoofdscherm (Home) op Nieuwe registratie.

05 - IMG_7124 - Hoofdscherm.PNG

2. Je komt nu op een kaart terecht (Registratie toevoegen) waarop een blauwe punt aangeeft waar je bent. Deze locatiegegevens worden straks automatisch meegenomen bij het opslaan van je registratie.

06 - IMG_7125 - Registratie toevoegen.PNG

3. Je komt nu in het Registratiescherm waar je alle faunabeheergegevens kunt vastleggen.
Klik op Selecteer type registratie.

.

07 - IMG_7126 - Registratiescherm.PNG

4. Maak een keuze uit Afschot, Nestbehandeling, Verjagen of Weren door op een van deze opties te klikken.



08 - IMG_7128.PNG - Type registratie.PNG

5. Afhankelijk van het Type registratie krijg je nu een aantal mogelijkheden om informatie in te voeren. Hieronder staat hoe je Afschot registreert, hoe je Verjaging registreert en welke gegevens je daarbij invoert. Voor andere registratietypes zijn soms andere gegevens nodig. Zo is bijvoorbeeld het maken van een foto alleen nodig bij nestbehandeling en afschot.

Afschot registreren

A. Heb je gekozen voor registreren van Afschot, dan kun je nu onder Voeg dieren toe de diersoort selecteren (Selecteer diersoort).

10 - IMG_7130 - Type registratie Afschot Dieren.PNG

B. Na het toevoegen van de diersoort, voer je het Aantal dieren in.
Klik op de om het aantal dieren te verhogen. Klik op de om het aantal dieren te verlagen. Klik op het getal er tussenin om zelf een aantal in te typen.

Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.22.44.png

Afhankelijk van de diersoort kan je ook gevraagd worden om andere informatie zoals het geslacht van het dier.

C. Na het toevoegen van het aantal dieren, klik je op het kader Maak een foto om een foto te maken van de dieren die je wil registreren. Je komt dan in het Fotoscherm.
Let op: wanneer je de app voor het eerst gebruikt, kun je de vraag op je scherm krijgen of je deze app toestemming wil geven om je camera te gebruiken.



Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.24.05.png

D. Zet altijd één diersoort tegelijk op de foto. Op die manier klopt de foto altijd met de specifieke registratie. Dit geldt ook voor ganzen: je registreert één soort tegelijk en zet daarbij deze ene soort op de foto!

Zorg ervoor dat het dier (of de dieren van één soort) goed herkenbaar binnen het kader staat en druk op  foto.png om een foto te maken.



11---IMG_7132---Fotoscherm.jpg

Door te klikken op  bliksem1.png of  bliksem2.png zet je de flitser van je camera aan of uit.

E. Is de foto gelukt? Klik dan op Foto opslaan om de foto te bewaren. Je komt nu terug in het Registratiescherm. Hier kun je de ingevoerde data nog aanpassen of een nieuwe diersoort toevoegen.
Wil je nog een diersoort toevoegen? Klik dan op Voeg nog een diersoort toe en doorloop de stappen A t/m E nog een keer.
Kloppen de gegevens die je wilt registreren? Klik dan op Opslaan om de registratie vast te leggen.

IMG_7133.PNG

Verjaging registreren

A. Heb je gekozen voor registreren van Verjaging, dan kun je nu onder Voeg dieren toe de diersoort selecteren (Selecteer diersoort).

verjagen1.png


B. Na het toevoegen van de diersoort, selecteer je het Verjagingsmiddel.

verjagen2.png


C. Na het toevoegen van het verjagingsmiddel, voer je het Aantal dieren verjaagd in.
Klik op de om het aantal dieren te verhogen. Klik op de om het aantal dieren te verlagen. Klik op het getal er tussenin om zelf een aantal in te typen.

verjagen3.png

D. Wil je nog een diersoort toevoegen? Klik dan op Voeg nog een diersoort toe en doorloop de stappen A t/m D nog een keer.
Kloppen de gegevens die je wilt registreren? Klik dan op Opslaan om de registratie vast te leggen.

verjagen4.png

6. Na het opslaan van een registratie kom je terug in het Hoofdscherm (Home). Je laatste registratie staat nu bovenaan de lijst met Recente registraties.

homescherm.png

In het scherm Registratie toevoegen staat midden bovenin de optie Kaart / Lijst en Filter.
Door te klikken op Filter krijg je een overzicht van kaarten (Kaartopties) die meer informatie geven over de faunabeheermogelijkheden in de verschillende gebieden.

06 - IMG_7125 - Registratie toevoegen.PNG      Kaartopties IMG_8CE8B56E2D7B-1.jpeg       IMG_7140.PNG

Vink de kaarten aan die voor jou relevant zijn en klik op Filter opslaan. Deze kaarten worden vervolgens als extra laag over je eerste kaart gelegd.

1. Open de app. Als je al eerder bent ingelogd, kom je meteen in het Hoofdscherm (Home).
Klik in het hoofdscherm (Home) op Mijn registraties.

13---IMG_7134---Terug-in-het-hoofdscherm.jpg

 

2. Je komt nu in het scherm Mijn registraties. Hier vind je een overzicht van de registraties die je eerder hebt ingevoerd. Deze registraties kun je inzien en binnen 24 uur (beperkt) aanpassen.

IMG_AEF4B0606CD4-1.jpeg

Als er Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.46.48.png Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.46.52.png achter een registratie staat, dan kun je de registratie inzien en beperkt aanpassen. Verwijderen kan alleen op de locatie waar de registratie is ingevoerd.

Als er Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.46.57.pngachter een registratie staat, dan is de registratie meer dan 24 uur geleden ingevoerd en kun je deze alleen inzien.

 

3. Klik opSchermafbeelding 2022-10-31 om 10.46.48.png om een registratie aan te passen.
Een registratie is alleen aanpasbaar binnen 24 uur na invoeren.

Klik op  aanpassen.png om de verschillende onderdelen van de registratie aan te passen.
Klik op verwijderen.png om de registratie te verwijderen.

4. Klik op Schermafbeelding 2022-10-31 om 10.47.03.png om een registratie in te zien.


5. Klik op Kaart om op de kaart te zien waar de registratie is gedaan.
kaart-lijst.png



FaunaSpot dashboard

Toegang tot het FaunaSpot dashboard

Om jouw FaunaSpot dashboard te gebruiken log je in met de knop Dashboard op de homepage van de FaunaSpot-website. Je komt dan in het inlogscherm (Afb. 0).
Let op: zorg dat je je mobiele telefoon bij de hand hebt als je gaat inloggen.

Scherm­afbeelding 2023-03-20 om 13.15.49.png

  1. Vul je inloggegevens in en klik op Login. Je gebruikt hier dezelfde inloggegevens als die je voor de FaunaSpot app gebruikt.
  2. Nu ontvang je op je mobiele telefoon een sms met een code van 6 cijfers. Vul deze 6 cijfers in en klik op Bevestig.
  3. Je komt automatisch op jouw dashboard uit.

Het Dashboard

Met het FaunaSpot Dashboard heb je alle informatie over je registraties bij elkaar op één webpagina. Scroll naar beneden om alle opties te zien.

Met het FaunaSpot Dashoard kun je twee belangrijke dingen doen.

  1. Je kunt overzichten maken van alle soorten registraties die je hebt gedaan. Dit doe je in het onderdeel Registraties. (Afb. 1)
  2. Je kunt soorten en aantallen registraties met elkaar vergelijken in een grafiek. Dit doe je in het onderdeel Vergelijk registraties. (Afb. 2)   

1.png

2.png

Het totaal aantal registraties per maand en per jaar bekijken.

Selecteer een maand om het totaal aantal registraties van die maand te zien.

Selecteer een jaar om het totaal aantal registraties per jaar te zien.   

3.png

Specifieke registraties bekijken

Om specifieke registratiedata te bekijken kun je verschillende filters aanzetten (Afb. 4). Je kunt hier kiezen uit Type registratie, Diersoort, Leeftijd, Geslacht, Maand en Jaar.

Klik op een filter om een keuze te maken uit de beschikbare opties. Vink de opties aan waarvan je een overzicht wil maken (Afb. 5).

  • Klik op Pas filter toe om de gefilterde data te tonen.
  • Klik op Wis alle filters om alle eerder gemaakte keuzes te verwijderen.
  • Klik op Download data om de geselecteerde data te downloaden als databestand (.csv). Dit databestand kun je openen in Excel.    

4.png

5.png

Je kunt een Melding maken van een specifieke registratie door op het melding.png te klikken in het  overzicht van registraties (Afb. 6).

Scherm­afbeelding 2023-03-20 om 13.16.02.png


Er opent dan een scherm (Afb. 7) waarin je specifieke informatie over de registratie kunt doorgeven.

7.png

Klik op Verstuur om de melding te verzenden.

  • Klik op het kaart-symbool om de geselecteerde data op de kaart te bekijken (Afb. 8).
  • Klik op een registratie op de kaart. In de linkerkolom verschijnt nu nadere informatie over deze registratie. (Afb. 8).

8.png

9.png

Registraties met elkaar vergelijken

In het Dashboard-onderdeel Vergelijk registraties kun je verschillende typen registraties eenvoudig met elkaar vergelijken in een staafdiagram.

  • Maak een selectie door onder Dataset 1 te kiezen voor de opties onder Type registratie, Diersoort, Leeftijd, Geslacht en Jaar.
  • Klik op Voeg dataset toe om een nieuwe selectie aan de vergelijking toe te voegen. Maak ook hier een selectie door onder Dataset 2 te kiezen voor de opties onder Type registratie, Diersoort, Leeftijd, Geslacht en Jaar.
  • Wanneer je nu op Start vergelijking klikt, verschijnen de beide datasets als kolom in het diagram eronder (Afb. 10).
  • Je kunt maximaal 4 datasets tegelijk met elkaar vergelijken.
  • Wanneer je met je cursor op een kolom gaat staan, verschijnt gedetailleerde informatie over de geselecteerde registraties (Afb. 9).

10.png

 

Het Dashboard heeft nog een aantal functies voor de gebruiker. Deze vind je bovenaan de pagina (Afb. 11).

11.png

Handleiding

  • Klik op Handleiding om de FaunaSpot dashboard handleiding te raadplegen

Gegevens en wachtwoord wijzigen of uitloggen

  • Klik op Instellingen en kies voor Profiel.
    In het scherm dat nu verschijnt (Afb. 12) kun je een aantal gebruikersgegevens wijzigen en je wachtwoord van FaunaSpot veranderen.
  • Klik op Opslaan om je gewijzigde gegevens te bewaren.
    LET OP: je wachtwoord voor het FaunaSpot dashboard en de FaunaSpot app zijn gelijk. Wijzig je het wachtwoord in het dashboard, dan verandert ook je wachtwoord voor de app.
  • Klik op Instellingen en kies voor Uitloggen om het dashboard af te sluiten en uit te loggen.

12.png