Hieronder vind je antwoorden op de meestgestelde vragen over FaunaSpot.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de FaunaSpot-helpdesk.
FaunaSpot is voor:
Dit registreer je in FaunaSpot onder:
Je registreert je acties altijd per perceel, voordat je van het perceel vertrekt. Je kunt daarbij ieder dier registreren in een perceel, maar je kunt ook per perceel het totaal per diersoort registreren. Nestbehandeling registreer je altijd op de locatie van het nest.
FaunaSpot ‘pint’ de locatie van jouw registraties met de GPS-module op jouw mobiele telefoon of tablet. Net als bij andere apps kun je zelf aangeven of FaunaSpot eenmalig, bij gebruik van de app of altijd gebruik mag maken van de GPS-module. FaunaSpot kan dit niet zelf instellen, dat moet jij als gebruiker doen.
Preventieve maatregelen en nestbehandeling kan iedereen registreren, zolang je maar aan de voorwaarden voldoet. Check daarom altijd vooraf de Faunakalender voor de voorwaarden.
Uiteraard mag je pas van de machtiging gebruik maken als je aan de voorwaarden voldoet. Check altijd vooraf de Faunakalender voor de voorwaarden.
Als agrariër kun je met FaunaSpot registreren welke maatregelen je hebt genomen om schade te voorkomen. Daarbij horen:
Ja, maar BIJ12 neemt nog niet alle registraties van preventieve maatregelen mee bij de beoordeling voor adequaat gebruik. De volgende activiteiten worden nu bij de beoordeling voor adequaat gebruik meegenomen:
Deze acties moeten minstens twee keer per week worden uitgevoerd (en dus geregistreerd).
Dus: als de agrariër het perceel bezoekt en hij treft géén ganzen aan, dan kan hij dat in FaunaSpot registreren. BIJ12 accepteert deze registratie als één van de twee verplichte acties voor die week. De jager hoeft dan niet te komen om die observatie te doen en daar een registratie voor in te voeren. De verantwoordelijkheid en de werklast worden daarmee verdeeld.
Maar: als de agrariër het perceel bezoekt en hij treft wél ganzen aan en hij verjaagt ze (bijvoorbeeld met zijn trekker), dan geldt die registratie voor BIJ12 niet als activiteit in het kader van adequaat gebruik. Dan is er die week dus nog een bezoek van de jager of agrariër nodig.
De agrariër vraagt zelf de afschotgegevens op bij zijn schadebestrijder en combineert die met zijn eigen uitgevoerde acties. Deze dient hij in bij BIJ12. Het uitdraaien van deze gegevens kan via het FaunaSpot-dashboard
Adequaat gebruik houdt in dat vanaf de datum waarop schade is geconstateerd, tot en met de eindtaxatie er minimaal twee keer in de week activiteiten worden ondernomen om schade te voorkomen. Er wordt dan adequaat gebruik gemaakt van de vergunningen die zijn verleend om schade te voorkomen.
Op de website van BIJ12 [link naar website BIJ12 kun je meer lezen over het toetsen van adequaat gebruik.